Registreer voor onze nieuwsbrief Nieuwsbrief
  • flag.america
  • flag.england
  • flag.netherlands
  • flag.germany
  • flag.france
Fabrikant van Matten
Fabrikant van Matten

 

Notrax® Ergonomische Antivermoeidheids en Veiligheidsmatten

Notrax® biedt de perfecte oplossing voor staande medewerkers,omdat wij als geen ander de verschillende percepties van medewerkers begrijpen alsmede de enorme variëteit aan werkomstandigheden als ook de variatie van ontwerpen van werkplekken voor individuele werkbanken, tot grote assemblage lijnen of complexe productiewerkplekken. 

De omgevingen in een werkplaats kunnen variëren van droge gebieden tot vochtige of extreem olieachtige gebieden. Ook hebben gespecialiseerde industrieën aanvullende eigenschappen nodig, zoals vuurbestendige matten voor lassen, statisch dissipatieve matten voor Elektronische Ontlading (ESD) veiligheid, anti-microbieel voor voedselindustrie toepassingen.  

Notrax® matten zijn ontworpen om rekening te houden met de fysieke grootte en voorkeuren van de werknemer om zo te zorgen voor de juiste balans tussen zachtheid voor comfort en hardheid voor stabiliteit, grip voor antislip terwijl er ook bewegingsvrijheid is. Notrax® matten zijn beschikbaar in standaard afmetingen. lineaire lengtes, rollen, koppelbare modulaire systemen en maatwerk in elke vorm en maat die je je maar kunt indenken.   

Bekijk de gehele reeks van Notrax® Ergonomische Antivermoeidheids- en Veiligheidsmatten


Voordelen van Antivermoeidheidsmatten

De werking van een antivermoeidheidsmat wordt het best omschreven in een artikel dat gepubliceerd is in een uitgave van April 1999 van een 

 “Occupational Health & Safety”, geschreven door James M. Kendrick: “Antivermoeidheidsmattenzijn ontworpen om het lichaam op een natuurlijke en onwaarneembare manier te laten bewegen, wat subtiele impulsen van de kuit- en beenspieren stimuleert. Dit versterkt de doorbloeding en voorkomt dat bloed in de aderen stagneert waardoor vermoeidheidsverschijnselen optreden.”

Staan op een harde ondergrond gedurende langere tijd kan verschillende problemen veroorzaken. Ten eerste worden bij het staan de spieren samengetrokken waardoor de doorbloeding minder wordt. Dit leidt tot pijnlijke spieren en gewrichten en bloedstagnatie. 

Daarbij kan staan pronatie of platvoeten veroorzaken. Dit op zich kan vermoeiend en ook pijnlijk zijn, maar het kan ook fasciitis plantaris en andere ernstige voetproblemen veroorzaken.  Pijn in de onderrug komt het meest voor bij werknemers die 4 uur of meer per dag staand werk verrichten.

Zoals door Mr. Kendrick beschreven, zorgt het doorverend effect van antivermoeidheidsmatten voor voortdurende micro-bewegingen van de voet dat bloed-opeenhoping in de benen vermindert. Dit zou hand in hand kunnen gaan met de wens om glij- en valpartijen te voorkomen. De vloermat kan ook bescherming bieden bij koude/klamme omstandigheden. Het is duidelijk dat vermindering van vermoeidheid tot minder ongelukken leidt en dat daardoor de algemene productiviteit toeneemt. Ziekteverzuim door ongelukken en medische klachten worden verminderd en overeenstemming met nieuwe gezondheids- en veiligheids verordeningen wordt bereikt.

Daartegenover kan te veel doorvering een negatieve uitwerking hebben; een te grote “zachtheid” van de mat kan overmatige vermoeidheid tot gevolg hebben omdat hierdoor de spieren overbelast worden. Een extreem voorbeeld van dit concept is  joggen op het strand. Notrax® vloermatten zijn geproduceerd op basis van specifieke formuleringen en ontwerpen die verlichting in vermoeidheid brengen waardoor producitviteit en werknemerstevredenheid toenemen. 

 

Wetenschappelijke Ondersteuning

In veel industrieën is het voor de werknemers nodig staand te werken, te lopen en/of te tillen. Ongemak in de ledematen en vermoeidheidsverschijnselen van langdurig staan- en lopen is een erkend probleem die weinig gedocumenteerd wordt

In eerdere studies zoals Morgora (1972) werd aangetoond dat onderrug klachten het vaakst voorkomt bij werknemers die iedere werkdag meer dan 4 uur achter elkaar staan. Bousseman et al. (1982) presenteerden dat langdurig staan een directe oorzaak is van pijn en ongemak.  Vervolgonderzoek van dr. Mark Redfern en dr. Don Chaffin vanhet Centrum voor Ergonomie, Universiteit van Michigan in 1988, en Paula Hinnen en Stephan Konz van de Afdeling Industriële Bouwkunde, Kansas State Universiteit, 1994, noteerden de verschillen tussen staan op een harde vloer en staan op een zachte vloer. Beide studies concludeerden dat het gebruik van matten een veelbetekenende invloed hebben op de vermoeiheid en comfort in verschillende delen van het lichaam. 

Slim staan 

Een recente studie uitgevoerd door Prof. Dr. Redha Taiar (2011) aan de Universiteit van Reims in Frankrijk toonde aan hoe het menselijk lichaam in een werkomgeving wordt beïnvloed door het gebruik van antivermoeidheidsmatten. 

Prof. Taiar benadrukt dat “zonder een mat er een dysfunctie is in het evenwicht van een persoon, welke kan leiden tot pathalogiën die worden versneld door een herhaalde taak of ander beperkend werk”.

Zulke onbalans is zeer slecht voor het menselijk lichaam. Het gebruik van antivermoeidheidsmatten zorgt voor de juiste balans en een gelijkmatige verdeling tussen het linker en rechter been. De reusltaten van Prof. Taiar bevestigen dat pijnen aanzienlijk worden verminderd door het gebruik van antivermoeidheidsmatten vergeleken met de oorspronkelijke situatie zonder matten.

 

Professor Redha Taiar
University of Reims Champagne

 


Antislip Veiligheid

Glij- en valpartijen zijn verantwoordelijk voor 20 tot 30 % van de ongelukken die een langdurige werkonderbreking als gevolg hebben.

Voornamelijk in de voedselverwerkingsindustrie is het grootste probleem dat de vloeren glad moeten zijn voor een gemakkelijke schoonmaak en ontsmetting. Maar, “de aanwezigheid van water, plantaardige oliën, dierlijke vetten, bloed, bloem en verschillend biologisch afval maken deze vloeren extreem gevaarlijk en de valpartijen nog serieuzer omdat werknemers regelmatig stompe en scherpe voorwerpen gebruiken”, onderbouwt Henri Saulnier, hoofd van IET (Work Equipment Engeneering) aan de Franse INRS.

Alleen het schoonmaken van vloeren is niet voldoende om gladheid van de vloeren te voorkomen. Wildbrett & Sauer (1992) merkte op, dat zelfs gecoate antislip vloeren in contact met  bijvoorbeeld, melkproducten, verstopt raken na reiniging als gevolg van een opeenstapeling van microscopische resterende vlekken (eiwit, vet). Men zou de matten moeten blijven vervangen om de effectiviteit van een antislip coating te waarborgen. Notrax® vloermatten zijn gemaakt van specifieke formuleringen en ontwerpen welke goede grip bieden en directe afvoer van vloeistoffen geven, wat een effectieve, economische en duurzame oplossing is ter voorkoming van val- en glijpartijen.